• Στόχος

  Στόχος της Μονάδας Ευρωπαϊκού Τουρισμού είναι να συνεισφέρει στην ανάλυση και έρευνα των ευρωπαϊκών πολιτικών και τάσεων στον τομέα του τουρισμού και των αντίστοιχων ελληνικών, καθώς και να επεξεργαστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του χώρου αυτού. Η Μονάδα φιλοδοξεί να συγκεντρώσει γύρω από αυτήν το πλέον αξιόλογο δυναμικό της χώρας, τόσο σε εμπειρίες και γνώσεις, όσο και σε ερευνητικό έργο, να δημιουργήσει συνέργειες με τον κόσμο των επιχειρήσεων και των φορέων του τουρισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και να συμβάλει στην κατάρτιση νέων ανθρώπων στην πιο δυναμική “βιομηχανία” που διαθέτει σήμερα η χώρα μας.

  Έμφαση δίνεται στην επιχειρηματικότητα, τις ειδικές μορφές τουρισμού, την αειφόρο και υπεύθυνη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες, κ.α. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής του τουρισμού, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει το συντομότερο δυνατό από την κρίση, αλλά και η επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στοχεύουμε και σε μια πιο πρακτική και αξιοποιήσιμη στην αγορά εργασίας κατάρτιση στον τομέα αυτόν

 • Θεματικές

  Στο πλαίσιο της Μονάδας, συνεργάζονται μέλη ΔΕΠ, έμπειροι επαγγελματίες και νέοι ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, είτε σε μεμονωμένες έρευνες, είτε ως ομάδες εργασίας. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές της Μονάδας εστιάζουν στα παρακάτω αντικείμενα:

  1. Ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού
  2. Εκπαίδευση και κατάρτιση στον αειφόρο τουρισμό στην ΕΕ — Συστήματα πιστοποίησης.
  3. Ειδικές μορφές τουρισμού στην Ε.Ε. και την Ελλάδα
  4. Δίκαιο του Τουρισμού

  Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Μονάδας, ετοιμάζονται, επίσης, επιστημονικές εργασίες πχ για το Δίκαιο του Τουρισμού, καθώς και policy papers με αναλύσεις και προτάσεις.

  Η Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet συμμετείχε με ανάθεση από το ΙΝΣΕΤΕ και σε συνεργασία με την PWC και την Remaco στη μελέτη “Εξειδίκευση των δράσεων στρατηγικού σχεδίου τουρισμού και στρατηγική μελέτη ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού στον τουριστικό τομέα”. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (Κωδικός έργου: MIS 485414).

 • Ομάδα

  Διευθυντής της Μονάδας
  Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης

  Επιστημονικοί Σύμβουλοι
  Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρ. Πρόεδρος ΕΟΤ
  Επ. Καθηγητής Γ. Μεντής
  Γιάννης Άγγλος, πρ. ΓΓ ΕΟΤ

  Επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων
  Δρ. Παναγιώτα Κουρή

  Επιστημονικοί Συνεργάτες
  Με τη Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού συνεργάζονται και οι Καθηγητές:

  Δημήτριος Μπούχαλης, Bournemouth University
  Αλέξης Παπαθανάσης, Bremerhaven University of Applied Sciences
  Ανδρέας Παπαθεοδώρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  Αλέξανδρος Παρασκευάς, University of West London
  Ιωάννης Τούντας , Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Ερευνητές
  Παναγιώτα Κουρή, Δρ. Τουρισμού, Senior Associate
  Μάρθα Χατζηαντωνίου, Δρ. Νομικής, Senior Associate
  Ευαγγελία Κατσικέα, Επικ. Καθηγήτρια ΑΣΟΕΕ
  Παύλος Καμπανής, Ερευνητής
  Ελένη Ροζάλη, Ερευνήτρια
  Αναστασία Παναγιωτοπούλου, Ερευνήτρια
  Γιώργος Καμπουρόπουλος, Ερευνητής
  Δήμητρα Παπαγεωργίου, ΜΑ in Human Resource Management

 • Εκδηλώσεις – Προγράμματα

1. ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ SPRING SCHOOL ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ (2015)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο στην Κω με τίτλο: «Τουρισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη» (1-3/5/2015) και Spring School με θέμα: «Μάνατζμεντ Αειφόρου Τουρισμού» (3-8/5/2015). Με την ολοκλήρωση του Spring School, οι συμμετέχοντες έλαβαν το Jean Monnet Diploma in Sustainable Tourism Management. Η διοργάνωση του Συνεδρίου και του Spring School έγινε με την υποστήριξη των: ETOA (European Tourism Association), ΕΝΑΤ (European Network for Accessible Tourism), IFITT (International Federation for Information Technologies in Travel and Tourism), Tourism and Hospitality Research Journal και των Πανεπιστημίων Bournemouth, Αιγαίου και Brighton.

2. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στον Τουρισμό με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις του Τουρισμού στην ΕΕ και την Ελλάδα» (2016)

3. «Τομείς προτεραιότητας για μια νέα ανάπτυξη: Τουρισμός, Ναυτιλία, Γεωργία/Αλιεία», 27 /11 2012,  αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ομιλητές:
• Γεώργιος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ
• Ιωάννης Τζωάννος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
• Παύλος Πέζαρος, τ. Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

4. Ημερίδα «Μια συνεκτική αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας απέναντι στην κρίση»  2/7/ 2012, αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την πρόσκληση και το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης.