Έλεγχος εφαρμογής Δικαίου Ασύλου και Προσφύγων 12/12/2019

Έλεγχος εφαρμογής Δικαίου Ασύλου και Προσφύγων 12/12/2019


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η θεματική ενότητα με τίτλο «Έλεγχος εφαρμογής Δικαίου Ασύλου και Προσφύγων» στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις», το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.

Συντονίστρια της θεματικής ενότητας ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρυσαφώ Τσούκα. Ως εισηγήτριες συμμετείχαν η κ. Κατερίνα Κουτσοπούλου, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων, η κ. Μαρία Μιχελογιαννάκη, Νομική Σύμβουλος στο Τμήμα Δικαίου ΕΕ της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και η κ. Θεοδώρα Γαζή, Δικηγόρος και Υπεύθυνη Προστασίας στο Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Το σεμινάριο εκκίνησε με την εισήγηση της κ. Κατερίνα Κουτσοπούλου, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων καθώς και των ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών επί υποθέσεων διεθνούς προστασίας. Η ομιλήτρια ανέλυσε τις μεταβολές στη νομοθεσία από το έτος 2016 και εξής σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στη διαδικασία παροχής ασύλου και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις αλλαγές που προέκυψαν αναφορικά με το δικαίωμα παραμονής, αλλά και την περίπτωση των ανηλίκων.

Η θεματική συνέχισε με την ομιλία της κ. Μαρίας Μιχελογιαννάκη, η οποία ανέλυσε την ενωσιακή Πολιτική Ασύλου από το 1999 και εξής και την σχετική νομολογία των δικαστικών οργάνων της ΕΕ σε σχετικές περιπτώσεις εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων για την διεθνή προστασία και το άσυλο, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία της εστιάζοντας σε ορισμένες αποφάσεις που άπτονται της εφαρμογής των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Ένωση και τους θεσμούς της καθώς και από τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ενωσιακού δικαίου.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κ. Θεοδώρας Γαζή, η οποία ανέλυσε το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα κείμενα τα οποία κατοχυρώνουν το δικαίωμα αυτό, εστίασε στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και στο πεδίο εφαρμογής του, δίνοντας βαρύτητα στον ορισμό των ευαίσθητων δεδομένων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις νομικές βάσεις για την επεξεργασία τους. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε  στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *