«Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Εφαρμογή σε ιδιαίτερες ομάδες» 9/12/2019

«Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Εφαρμογή σε ιδιαίτερες ομάδες» 9/12/2019


Πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου η 4η ενότητα του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet ΕΚΠΑ. Αντικείμενο της 4ης ενότητας αποτέλεσε η εφαρμογή του σε ιδιαίτερες ομάδες.

Την θεματική ενότητα συντόνισε ο Ιωάννης Στριμπής, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Εισηγήσεις παρουσίασαν η κ. Χρυσαφώ Τσούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, η κ. Σωτηρία Κασνακούδη, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Σπύρος Κουλοχέρης, επιστημονικός υπεύθυνος στη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και η κ. Ελένη Μίχα, που ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. 

Η θεματική εκκίνησε με την ομιλία της κ. Τσούκα, που επικεντρώθηκε στην προστασία του θεσμού της οικογένειας ως μέσου προστασίας του παιδιού στο πλαίσιο του προσφυγικού δικαίου καθώς και στην αυξημένη ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η καθηγήτρια παρουσίασε αναλυτικά το πλέγμα διατάξεων που έχουν θεσπιστεί προς το συμφέρον του παιδιού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διεθνή σύμβαση του 1989 για τα δικαιώματα του παιδιού και στον Κανονισμό “Δουβλίνο ΙΙΙ”, ο οποίος θεσπίζει διαδικασίες από κοινού εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για τα μέλη μιας οικογένειας και προβλέπει και τη δυνατότητα επανένωσης του ανηλίκου με συγγενείς που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος.

Στη συνέχεια, η κ. Κασνακούδη καταπιάστηκε με την ειδικότερη προβληματική των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς διαβατήριο, εξετάζοντας το θέμα υπό το πρίσμα της ανιθαγένειας. Όπως επεσήμανε, πρόκειται για ένα ζήτημα, που δεν επιδέχεται ενιαίας αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, έχει ιδρυθεί Κεντρική Υπηρεσία στο Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία λαμβάνει υπόψη την προσωπική κατάσταση του αλλοδαπού που στερείται διαβατηρίου προκειμένου να διαπιστώσει αν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι στέρησής του, οπότε και αναπληρώνει την έλλειψη με άλλα έγγραφα. 

Το λόγο έλαβε, έπειτα, ο κ. Κουλοχέρης, που προσέγγισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας πρόσφυγας που στηρίζει το φόβο δίωξης του στο σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο ομιλητής ανέδειξε την ανάγκη λεπτού χειρισμού της κατάστασης και διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ αναζήτησης και απόδειξης της αλήθειας σχετικών ισχυρισμών και του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του εξεταζόμενου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί εφόσον υπάρχει διάθεση κατανόησης.

Η τελευταία ομιλία είχε ως αντικείμενο της εφαρμογής του δικαίου προσφύγων και ασύλου στο πλαίσιο του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η κ. Μίχα εστίασε την προσοχή της σε επιμέρους εγγυήσεις της ΕΣΔΑ, όπως η απαγόρευση των μαζικών απελάσεων, και η προστασία από αυθαίρετη κράτηση ενώ, καταληκτικά, ανέλυσε τον τρόπο εκτέλεσης των αποφάσεων που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την πρόσφατη νομολογία του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε  στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *