
«Μεταρρύθμιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου: Προτάσεις και Δυναμικές» 5/12/2019
Ολοκληρώθηκε η 3η θεματική ενότητα με τίτλο «Μεταρρύθμιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου: Προτάσεις και Δυναμικές» στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις», το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.
Συντονιστής της θεματικής ενότητας ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Ιωάννης Στριμπής. Ως εισηγητές συμμετείχαν η κ. Μεταξία Κουσκουνά, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ,ο κ. Μάρκος Καραβίας, Δρ., Διευθυντής Υπηρεσίας Ασύλου και η κ. Ευαγγελία Γεωργίτση, Νομική Σύμβουλος στην Μονάδα Υποστήριξης Διαχείρισης Μεταναστευτικών Υποθέσεων στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Το σεμινάριο εκκίνησε με την εισήγηση της κ. Μεταξίας Κουσκουνά, η οποία παρουσίασε την πορεία των ευρωπαϊκών θεσμών στην προσπάθεια αναμόρφωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Η ομιλήτρια ανέλυσε τις προτάσεις αναθεώρησης του νομικού πλαισίου, οι οποίες υποβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της ανάδειξης των αδυναμιών του ΚΕΣΑ στην προσφυγική κρίση του 2015. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στους στόχους που τέθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη συνοχής στο σύστημα ασύλου και στις δέσμες μέτρων που υιοθετήθηκαν, ενώ στο κλείσιμο της εισήγησης αναφέρθηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις γύρω από το προκείμενο ζήτημα.
Η θεματική συνέχισε με την ομιλία του κ. Μάρκου Καραβία, ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο τη σημασία του προσφυγικού φαινομένου παραθέτοντας πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία που αναδεικνύουν την έκτασή του. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τα προβλήματα ανομοιογένειας στην εφαρμογή του ΚΕΣΑ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και αναφέρθηκε στους τομείς όπου χρήζουν τροποποιήσεων. Ο κ. Καραβίας ολοκλήρωσε την ομιλία του εστιάζοντας στη σύγχρονη συζήτηση περί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και την ανάγκη αναπροσδιορισμού της.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κ. Γεωργίτση, η οποία ανέλυσε τις προτάσεις αναθεώρησης της διαδικασίας ασύλου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016 και εστίασε στα ζητήματα τα οποία προκάλεσαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, εξηγώντας τις διαφορετικές θέσεις που προβλήθηκαν και τις γενικότερες πολιτικές των θεσμών και κρατών τις οποίες αντανακλούν. Τέλος, αναφέρθηκε στο προτεινόμενο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και στους στόχους που επιδιώκει.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.