«Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου: Δημιουργία- Εξέλιξη-Ισχύον δίκαιο» 2/12/2019

«Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου: Δημιουργία- Εξέλιξη-Ισχύον δίκαιο» 2/12/2019

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις», που τελεί υπό τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου η 2η ενότητα με ειδικότερο θέμα «Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου: Δημιουργία- Εξέλιξη-Ισχύον δίκαιο».

Την θεματική ενότητα συντόνισε ο Ιωάννης Στριμπής, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Ως εισηγητές συμμετείχαν ο κ. Ευστάθιος Πουλαράκης, δικηγόρος με ειδίκευση σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης, και η κ. Ρεβέκκα- Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Η πρώτη ομιλία του κ. Πουλαράκη επικεντρώθηκε στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και στην εξέλιξή του, διατρέχοντας τα κομβικά συμβάντα που οδήγησαν στη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κείμενα (κανονισμούς και οδηγίες) που συγκροτούν το ΚΕΣΑ και στα ζητήματα εφαρμογής του που ανέκυψαν, ιδιαίτερα σε σχέση προς την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η ομιλία της κ. Παπαδοπούλου είχε ως κεντρικό άξονα την εξέλιξη και τη λειτουργία του Συστήματος του Δουβλίνου. Η ομιλήτρια εστίασε την προσοχή της στα κείμενα διεθνούς και ενωσιακής προέλευσης για το άσυλο, παρουσιάζοντας με ιδιαίτερη λεπτομέρεια το πεδίο εφαρμογής, τις θεμελιώδεις αρχές και τις βασικές ρυθμίσεις των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Τον λόγο έλαβε για δεύτερη φορά ο κ. Πουλαράκης, προκειμένου να παρουσιάσει το Ν.4636/2019 “περί διεθνούς προστασίας”. Στο επίκεντρο της ομιλίας τέθηκε το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, οι διαδικαστικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με σκοπό την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων καθώς και οι μεταβολές στους γεωγραφικούς περιορισμούς και στα όρια κράτησης των αιτούντων διεθνή προστασία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε  στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *