
«Διεθνής Προστασία Προσφύγων» 28/11/2019
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η θεματική ενότητα με τίτλο «Διεθνής Προστασία Προσφύγων» στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις», το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.
Συντονιστής του πρώτου σεμιναρίου ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Ιωάννης Στριμπής. Ως εισηγητές συμμετείχαν ο κ. Βασίλης Χριστογιώργος, Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και η κ. Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος και Ειδικός Εμπειρογνώμονας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
Το σεμινάριο εκκίνησε με τον χαιρετισμό του καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, ο οποίος μίλησε για τις δραστηριότητες και την αποστολή του Κέντρου από την απαρχή της δημιουργίας του, καθώς και για το περιεχόμενο των προγραμμάτων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, με έμφαση στο ευρωπαΙκό πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της μετανάστευσης.
Τον λόγο έλαβε ο πρώτος εισηγητής του σεμιναρίου, κ. Βασίλης Χριστογιώργος, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου προστασίας των προσφύγων ανατρέχοντας στο ιστορικό δημιουργίας του. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο των θεμελιωδών κειμένων, όπως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 και υπογράμμισε το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα προστασίας. Στη συνέχεια, κατέδειξε τη σημασία του Παγκοσμίου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες και ολοκλήρωσε την εισήγησή του κάνοντας αναφορά στις σύγχρονες προκλήσεις για την προστασία των προσφύγων σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η θεματική συνέχισε με την ομιλία της κ. Ελένης Σπαθανά, η οποία εκκίνησε με μια σύντομη επισκόπηση και εξελικτική πορεία του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των προσφύγων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών και έθεσε στο επίκεντρο τον ορισμό της έννοιας του πρόσφυγα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο περιεχόμενο της έννοιας της μη επαναπροώθησης. Εν συνεχεία η κ. Σπαθανά παρουσίασε διεξοδικά το διεθνές και εθνικό πλαίσιο του καθεστώτος των προσφύγων. Τέλος, η ομιλήτρια έκλεισε τον λόγο της εστιάζοντας στις εξελίξεις διαμόρφωσης πολιτικής αναφορικά με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.