
«Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας» 21/10/2019
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Τουρκία», με την τελευταία θεματική ενότητα «Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας».
Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Ιωάννης Στριμπής, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet.
Η εναρκτήρια ομιλία εκφωνήθηκε από τον κ. Γεώργιο Χριστιανό, Αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος. Ο προσκεκλημένος παρουσίασε τις στρατηγικές που ακολουθεί το Σώμα στο πλαίσιο της υπηρεσίας της θαλάσσιας επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εντατικοποίηση των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο επίκεντρο τέθηκε, επίσης, η ανάγκη διαρκούς ανάδειξης του ζητήματος στην ΕΕ, ώστε να συνδράμει με οικονομικά και επιχειρησιακά μέσα, και ενίσχυσης της συνεργασίας με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Ο Αντιπλοίαρχος ανέδειξε, τέλος, την προβληματική των οργανωμένων δικτύων διακίνησης, τις τακτικές που ακολουθούν οι διακινητές, καθώς και τους κινδύνους που παρουσιάζονται για τη ναυσιπλοΐα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο για τις εθνικές αρχές αλλά για ολόκληρη την ΕΕ.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτριος Μάλλιος, Ταξίαρχος και Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Κατά την ομιλία του καταπιάστηκε με τις υπηρεσιακές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στα χερσαία σύνορα της χώρας, ήδη από το 2010 στην περιοχή του Έβρου. Ο Ταξίαρχος επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στην ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ώστε να αποδίδεται το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε όσους το δικαιούνται πραγματικά. Σε πλήρη συμφωνία με τον πρώτο ομιλητή, ο κ. Μάλλιος υπογράμμισε τη σημασία της απτής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών συναποτελούν ένα δυναμικό φαινόμενο που δοκιμάζει τη δυνατότητα προσαρμογής των επιχειρησιακών δράσεων.
Τον λόγο έλαβε, εν τέλει, ο κ. Γεώργιος Λιανός, Αντισμήναρχος του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος παρουσίασε τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Ενδεικτικά, επικεντρώθηκε στις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στην ενδοχώρα. την παροχή σίτισης σε ιδίως στις άτυπες δομές, καθώς και στις λειτουργικές και υγειονομικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Ιδιαίτερα διαφωτιστικός ήταν ο λόγος του αναφορικά με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, το οποίο αναπτύσσει δράση προς αντιμετώπιση της οργανωμένης διακίνησης στο Αιγαίο, λειτουργώντας ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Ο Αντισμήναρχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανταπεξέρχονται στις αυξανόμενες προκλήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς να εκτρέπονται από τον κύριο σκοπό τους, την προστασία της ασφάλειας της χώρας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.