«Ο Ρόλος της Τουρκίας» 17/10/2019

«Ο Ρόλος της Τουρκίας» 17/10/2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η θεματική ενότητα με τίτλο  «Ο Ρόλος της Τουρκίας» στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Τουρκία». 

Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Ως εισηγητές συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Κώστας Υφαντής, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστήμιο και του Πανεπιστημίου Kadir Has και Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet και ο κ. Θάνος Ντόκος, Δρ., Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του σεμιναρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης επικεντρώθηκε στο φαινόμενο των Σύρων που διαμένουν στην Τουρκία και στη διαχείριση του ζητήματος από την τουρκική κυβέρνηση. Εκκίνησε παραθέτοντας λεπτομερώς τα δημογραφικά στοιχεία της παρουσίας των Σύρων στην τουρκική επικράτεια από την έναρξη του πολέμου του 2011 μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε στα γεγονότα που επηρέασαν την κατακόρυφη αύξηση των ροών από 2015 και εξής, όπως ήταν η ισχυροποίηση του ισλαμικού κράτους και η ρωσική επέμβαση στη Συρία. Στη συνέχεια ανέλυσε την τουρκική πολιτική απέναντι στους Σύρους και την εξαγγελία του τούρκου προέδρου για διαμόρφωση «ζωνών ασφαλείας», σε αντιδιαστολή με την ευνοϊκότερη πολιτική που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν. Τέλος, επεσήμανε τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έχει να διαχειριστεί η Τουρκία, εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια  ο κ. Κώστας Υφαντής, ο οποίος με τη σειρά του έθεσε στο προσκήνιο το ρόλο της Τουρκίας ως χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, καθώς και το δημοσιονομικό βάρος που συνεπάγεται το φαινόμενο αυτό. Πρόσθεσε, ότι η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης εις βάρος των συριακών πληθυσμών είχε σημαντική επίδραση στην αύξηση των ροών και συνέχισε με την ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μετά το 2015, η οποία είναι προσανατολισμένη στην ασφάλεια και αναζητά στρατηγικές συμμαχίες πέρα από το ΝΑΤΟ. Τέλος, έκανε αναφορά στη θέση που έχουν οι Κούρδοι της Συρίας στην τουρκική αντίληψη ασφάλειας και ανέλυσε τους στόχους της τουρκικής επέμβασης στη Συρία.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Θάνου Ντόκου, ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τους παράγοντες που ωθούν στη μετανάστευση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική ανάπτυξη και οι συγκρούσεις και συνέχισε παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό ελκυστικό προορισμό μετανάστευσης, όπως είναι οι αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης. Είπε χαρακτηριστικά, ότι το φαινόμενο των αυξημένων ροών προκαλεί σημαντικά διλήμματα όπως ζητήματα ασφαλείας και προβλήματα κοινωνικής σταθερότητας. Ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας την τουρκική πολιτική για τη διαχείριση των προσφύγων και την εργαλειοποίηση από την τουρκική κυβέρνηση της σημαντικής παρουσίας τους ως μοχλό πίεσης.  

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε  στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *