«Η Ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών- Νεότερες εξελίξεις» 14/10/2019

«Η Ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών- Νεότερες εξελίξεις» 14/10/2019

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η θεματική ενότητα με τίτλο  «Η Ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών- Νεότερες εξελίξεις» στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Τουρκία». 

Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο κ. Κουμουτσάκος Γεώργιος, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία που έχει η Ελλάδα ως χώρα διέλευσης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ για το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η συνεργασία αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφάλειας όλης της ΕΕ και των κρατών μελών της, συνεπώς και της Ελλάδας. Παρουσιάζοντας συνοπτικά τις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική, ο κ. Κουμουτσάκος έκλεισε το λόγο του με ορισμένες προτάσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων μας. Ενδεικτικά, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των δευτεροβάθμιων επιτροπών που διαχειρίζονται αιτήματα ασύλου και την σαφέστερη οριοθέτηση των κριτηρίων ευαλωτότητας όσων χρήζουν προστασίας. 

Τον λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο κ. Μαρκοπουλιώτης Γεώργιος, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, ο οποίος εκκίνησε με μια σύντομη επισκόπηση των στόχων της Ένωσης στον τομέα του μεταναστευτικού. Ο ομιλητής έθεσε στο επίκεντρο την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, την οποία υπογράμμισε ως αναγκαία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ροών και την καταπολέμηση των τακτικών των διακινητών. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη και ενιαία προσπάθεια που απαιτεί βιώσιμες δομές και όχι ad hoc λύσεις. 

Ο κ. Αποστόλου Γρηγόριος, ως επικεφαλής του Γραφείου διασύνδεσης του Frontex στον Πειραιά, εστίασε στο ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο Οργανισμός ως προς το συντονισμό των επιχειρήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Κατά την ομιλία του, ο κ. Αποστόλου οριοθέτησε τη δικαιοδοσία του Frontex από αυτή των εθνικών αρχών, επεσήμανε τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 ενώ κατέληξε με τη δυνατότητα συνεργασίας του Frontex με τρίτες χώρες, εκτός Ένωσης, με σκοπό τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Η θεματική συνέχισε με την ομιλία του κ. Παγίδα Δημητρίου, επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών του EASO, ο οποίος, με τη σειρά του, παρουσίασε τη συμβολή της Υπηρεσίας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των διαδικασιών για την παροχή ασύλου. Σύμφωνα με τον κ. Παγίδα, η διαδικασία υλοποίησης ενός ενιαίου συστήματος ασύλου επιδέχεται βελτιώσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η εναρμόνιση των διαδικασιών και η ενθάρρυνση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. 

Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, η κ. Τσαπούλη Εμμανουέλα, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έδωσε μια σαφή εικόνα της επικαιρότητας, επιστρατεύοντας πληθώρα στατιστικών στοιχείων. Η κ. Τσαπούλη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυξάνουσα τάση των αιτημάτων ασύλου που σημειώνεται στη χώρα μας ήδη από το 2015, παρά τη σταδιακή μείωση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που συνεπάγεται υπερφόρτωση του μηχανισμού. Καταλήγοντας, παρουσίασε τις προτάσεις  της Ύπατης Αρμοστείας στην εν εξελίξει συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν την επαγγελματική τους πείρα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε  στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *