«Η Προσφυγική κρίση του 2015 και η Ευρωπαϊκή διαχείρισή της: Εμπειρία και Διδάγματα» 10/10/2019

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η θεματική ενότητα με τίτλο «Η Προσφυγική κρίση του 2015 και η Ευρωπαϊκή διαχείρισή της:Εμπειρία και Διδάγματα», στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Τουρκία». Συντονιστής του δεύτερου σεμιναρίου ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet,  Ιωάννης Στριμπής. Ως εισηγητές συμμετείχαν ο Στέφανος Βαλλιανάτος, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, ο Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, Αντιναύαρχος του Λιμενικού Σώματος ε.α. και Διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και τ. Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, και ο κύριος Απόστολος Βεΐζης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Η θεματική ενότητα εκκίνησε με την εισήγηση του κ. Βαλλιανάτου, ο οποίος προσέγγισε το φαινόμενο της μετανάστευσης εστιάζοντας στους παράγοντας δημιουργίας του. Αρχικά ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί χώρα με αυξημένες προσφυγικές ροές, καθώς και το ρόλο της Ευρώπης στην προσέλκυση αυτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πολυσύνθετους ιστορικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες που ωθούν στην μετανάστευση από χώρες της Μέσης Ανατολής και κατέδειξε την ιστορική πορεία επιμέρους κρατών, η οποία οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στη μετανάστευση.

Στη συνέχεια του σεμιναρίου, ο κ. Καραγεωργόπουλος επικεντρώθηκε στη διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων της προσφυγικής κρίσης του 2015. Εκκινώντας αναφέρθηκε στη δυσκολία που συνεπάγονται τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και ανέλυσε εκτενώς το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης του 2015. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπισή της από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στις προκλήσεις των επιχειρήσεων διάσωσης. Έκλεισε την ομιλία του παραθέτοντας μερικούς προβληματισμούς για τη διαχείριση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον. 

Τον λόγο έλαβε κατόπιν η κ. Τσιριγώτη, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με έμφαση στην μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, κατά την οποία αυξήθηκε κατά 20 φορές ο αριθμός των ατόμων που διέβησαν τα σύνορά μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω των ανεπαρκών υποδομών υποδοχής, καθώς και με τη στήριξη από την Ευρώπη, ενώ ολοκλήρωσε την εισήγησή της παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις που είχε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Βεΐζη. Ο ομιλητής επικεντρώθηκε στην ιατρική και ανθρωπιστική πτυχή της αντιμετώπισης της κρίσης του 2015, εστιάζοντας στις επιπτώσεις των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και τον αντίκτυπο στα ευάλωτα άτομα. Συνέχισε, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την ψυχική υγεία των προσφύγων και ολοκλήρωσε αναφέροντας τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι και ορισμένες προτάσεις πρόληψης.

Η θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινίσεις και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε  στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων στην Πλάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *