«Έλεγχος Εφαρμογής» 20/5/2019

«Έλεγχος Εφαρμογής» 20/5/2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 η πέμπτη και τελευταία συνάντηση του σεμιναρίου  «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» με τίτλο «Έλεγχος Εφαρμογής». Ο συντονιστής καθηγ. Ιωάννης Στριμπής, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet  του Πανεπιστημίου Αθηνών, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τους ομιλητές.

Η πρώτη ομιλήτρια κυρία Κατερίνα Κουτσοπούλου, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων, έθεσε το νομικό πλαίσιο για τη συζήτηση που ακολούθησε, μιλώντας για την πρόσφατη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφύγων επί υποθέσεων διεθνούς προστασίας. Η κυρία Κουτσοπούλου μέσα από μια αναδρομή σε όλο το νομοθετικό πλαίσιο, και τις αλλαγές που έχει αυτό υποστεί, έθεσε τη βάση για τους προβληματισμούς που απορρέουν από την εφαρμογή του πλαισίου. 

Η δεύτερη ομιλήτρια κυρία Μαρία Μιχελογιαννάκη, Νομικός Σύμβουλος, ΕΝΥ Τμήμα Δικαίου ΕΕ, ΥΠΕΞ, παρουσίασε τα ζητήματα του δικαιοδοτικού ελέγχου από τα δικαιοδοτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εισήγηση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στην Ενωσιακή Πολιτική Ασύλου  και το κοινό σύστημα ασύλου. Στη συνέχεια, η κυρία Μιχελογιαννάκη τόνισε τη σημασία των Δικαστηρίων στην εφαρμογή του Δικαίου, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφερόμενη σε περιπτώσεις εξετάσεως αιτήσεων και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του δικαίου. 

Η επόμενη, και τελευταία ομιλήτρια κυρία Ελένη Μίχα, Δρ., ΕΔΙΠ, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ, μίλησε για το καθεστώς ασύλου στην ΕΣΔΑ, καθώς και για το μηχανισμό ελέγχου από το ΕΔΔΑ. Η κυρία Μίχα ξεκίνησε αναφερόμενη στα 60 χρόνια λειτουργείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στη 70 χρόνια ισχύος και εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και στη σημασία τους ως πλήρως αποτελεσματικοί και βοηθητικοί μηχανισμοί εφαρμογής και ελέγχου. Η ομιλία συνεχίστηκε με τα κύρια χαρακτηριστικά και την ιδιαίτερη σημασία της Σύμβασης, ενώ συγκεκριμένα τονίστηκε η γενική προστασία που απονέμεται και διασφαλίζεται για όλα τα άτομα. Η εισήγηση ολοκληρώθηκε με τον ορισμό και το πλαίσιο της αυθαίρετης κράτησης, ως κάθε «κακόπιστη» πράξης κράτησης. 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια, ακολούθησε το τεστ πολλαπλών επιλογών για την απόκτηση πιστοποιητικού. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *