«Εφαρμογή σε Ιδιαίτερες Ομάδες» 16/5/2019

«Εφαρμογή σε Ιδιαίτερες Ομάδες» 16/5/2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 η τέταρτη συνάντηση του σεμιναρίου  «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» με τίτλο «Εφαρμογή σε Ιδιαίτερες Ομάδες». Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του κυρίου Γιάννη Πολίτη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου EPLO. Εν συνεχεία. ο συντονιστής καθηγ. Βασίλης Χατζόπουλος, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τους ομιλητές. 

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ομιλία της κυρίας Χρύσας Τσούκα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ η οποία επικεντρώθηκε στο ρόλο του ανηλίκου στο Προσφυγικό Δίκαιο. Η προστασία του παιδιού στο Διεθνές και το Εθνικό νομικό περιβάλλον αποτέλεσε το πρώτο και σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σχετικές ρυθμίσεις του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, καθώς και στη συμβολή του στις ρυθμίσεις σχετικά με τον ανήλικο και την οικογένεια. Η κυρία Τσούκα προχώρησε  σε εκτενή αναφορά του νόμο 4375/2016 όπως και στα σημεία τριβής μεταξύ ενωσιακού και ανθρωπιστικού δικαίου. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την κυρία Τσούκα να τονίζει την ανάγκη συστηματικής εφαρμογής των κανόνων για την προστασία του παιδιού στο πλαίσιο του δικαίου της διεθνούς προστασίας.  

Η δεύτερη ομιλήτρια κυρία Σωτηρία Κασνακούδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επικεντρώθηκε στην ομιλία της στις περιπτώσεις των αλλοδαπών που στερούνται διαβατηρίου υπό το πρίσμα της ανιθαγένειας. Η κυρία Κασνακούδη αναφέρθηκε, εκτός από το νομικό πλαίσιο και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό, στην πρακτική εφαρμογή του νομικού αυτού πλαισίου όταν το μεταναστευτικό δίκαιο συναντά το προσφυγικό. Η αντικειμενική αδυναμία της κτήσης ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και ο ορισμός της ανιθαγένειας αποτέλεσαν κύρια σημεία της ομιλίας. Στην αποτίμησή της, κλείνοντας, η κυρία Κασνακούδη τόνεσε ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη διατήρησης του προστατευτικού πλέγματος προσώπων που δεν έχουν διαβατήριο, και θα πρέπει οι περιπτώσεις αυτές να καλυφθούν παράλληλά με τις περιπτώσεις ανιθαγένειας. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κυρία Κατερίνα Κόμητα, Δικηγόρο – Συντονίστρια Προγράμματος Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων «Προμηθέας», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την παρουσίαση της σχετικά με το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού στη διαδικασία του ασύλου. Η κυρία Κόμητα, μέσα από τον ορισμό του πρόσφυγα και την αναφορά στις ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, μίλησε για την ταυτότητα του φύλου και πως αυτή βιώνεται από κάθε άτομο. Μέσα από την ομιλία της τόνισε την αφάνεια των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη διαδικασία ασύλου και πως μπορεί το κράτος να προστατεύσει τα άτομα αυτά μέσω ευλόγων μέτρων για μια προστασία αποτελεσματική και μόνιμη, παρότι συχνά τέτοια προστασία δεν παρέχεται στις χώρες προέλευσης του προσφυγικού πληθυσμού. 

Η τελευταία ομιλήτρια κυρία Θεοδώρα Γαζή, Δικηγόρος, Υπεύθυνη προστασίας δεδομένων, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC Greece) μίλησε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η κυρία Γαζή ανέλυσε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων ως θεμελιώδες δικαίωμα πλήρως κατοχυρωμένο νομικά. Συγκεκριμένα, τόνισε τις αρχές της ανθρωπιστικής βοήθειας, και πως αυτές μέσω της αρχής του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, θα πρέπει να συνάδουν με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Γαζή έθεσε τον προβληματισμό και την αναγκαιότητα της έκδοσης κατευθυντηρίων γραμμών και εθνικού εφαρμοστικού νόμου για την συλλογή και επεξεργασία προσωπικών, και ευαίσθητων δεδομένων, κατά τη διάρκεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *