«Μεταρρύθμιση ΚΕΣΑ: Προτάσεις – Δυναμικές» 13/5/2019

«Μεταρρύθμιση ΚΕΣΑ: Προτάσεις – Δυναμικές» 13/5/2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 η τρίτη συνάντηση του σεμιναρίου  «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» με τίτλο «Μεταρρύθμιση ΚΕΣΑ: Προτάσεις – Δυναμικές». Ο συντονιστής καθηγ. Ιωάννης Στριμπής, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet  του Πανεπιστημίου Αθηνών, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τους ομιλητές. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της κυρίας Μεταξίας Κουσκουνά, επικ. Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κυρία Κουσκουνά επικεντρώθηκε στην παρουσίασή της, στην αναθεώρηση του Συστήματος Δουβλίνου και συγκεκριμένα στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, καθώς αυτό είναι και το αμφισβητούμενο. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο πακέτο μέτρων που υποβλήθηκε το Μάιο του 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως αυτό επηρεάστηκε από την προσφυγική κρίση του 2015. Η ομιλία συνεχίστηκε με αναφορές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ συνοψίζοντας, τόνισε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης. 

Ο δεύτερος ομιλητής κύριος Μάρκος Καραβίας, Δρ., Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος θέλησε να ξεφύγει από το καθαρά νομικό πλαίσιο και επικεντρώθηκε κυρίως στο πρακτικό και πολιτικό σκέλος της συζήτησης. Ο κύριος Καραβίας αναφέρθηκε στις διαδικασία αναθεώρησης του ΚΕΣΑ , χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύστημα ασύλου και τις πρακτικές δυσκολίες. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τη θέση της Ελλάδας και τον προτεινόμενο μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης. 

Ο τελευταίος ομιλητής κύριος Αριστείδης Ψαρράς, Επικεφαλής Γραφείου Αθήνας της Μονάδας Υποστήριξης Διαχείρισης Μεταναστευτικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στις συνθήκες της μεταρρύθμισης, καθώς και στο ρόλο του EASO, και πως αυτός αντιμετωπίζεται από τα κράτη. Εν συνεχεία, τόνισε τη σημασία της συντόμευσης των διαδικασιών εξέτασης ασύλου. Ύστερα από την παρουσίαση των επτά προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση. 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *