
«Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ): Δημιουργία – Εξέλιξη – Ισχύον Δίκαιο» 9/5/2019
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 η δεύτερη συνάντηση του σεμιναρίου «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» με τίτλο «Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ): Δημιουργία – Εξέλιξη – Ισχύον δίκαιο». Η ομιλία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της συντονίστριας κυρίας Χρύσας Τσούκα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο πρώτος ομιλητής, κύριος Στάθης Πουλαράκης , Δικηγόρος με ειδίκευση σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης, έθεσε τις βάσεις της συζήτησης κάνοντας μια αναδρομή στη μετάβαση από τη Συνθήκη Σέγκεν, στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η ομιλία συνεχίστηκε με εκτενή αναφορά στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου , καθώς και στις νομοθετικές πράξεις δευτερογενούς ενωσιακού δικαίου που έχουν εκδοθεί προς εξυπηρέτηση αυτού. Οι πράξεις αυτές, οι οποίες αναλύθηκαν, περιλαμβάνουν τις Οδηγίες για την Αναγνώριση του Καθεστώτος του Πρόσφυγα, για τις Διαδικασίες Ασύλου, καθώς και για τις Συνθήκες Υποδοχής. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στους Κανονισμούς Δουβλίνο ΙΙΙ και Eurodac, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Το πρώτο μέρος της εισήγησης ολοκληρώθηκε με αναφορά στις Ευρωπαϊκές δράσεις, ως απάντηση στην προσφυγική κρίση.
Εν συνεχεία, η σκυτάλη δόθηκε στη δεύτερη ομιλήτρια κυρία Εμμανουέλλα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεντρώθηκε στην ομιλία της στο σύστημα του Δουβλίνου, την εξέλιξη και τη λειτουργία του. Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στα άρθρα της ΣΛΕΕ σχετικά με τον χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ, καθώς και τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση, όπως η αρχή της επαναπροώθησης, της δίκαιης κατανομής ευθυνών κ.α. Η ομιλία συνεχίστηκε με μια εκτενή αναφορά στα διεθνή και ενωσιακά κείμενα για το άσυλο, με έμφαση στον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και στη συνέχεια στην εξέλιξή του το 2013 ως κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ. Τέλος, συνοψίζοντας αναφέρθηκε στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης το 2015, και ποιές ήταν οι συνέπειές της στο σύστημα του Δουβλίνου, ενώ τόνισε παράλληλα και την ανάγκη αναμόρφωσής του.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το δεύτερο μέρος της εισήγησης του κυρίου Πουλαράκη, ο οποίος επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή διάσταση της μετανάστευσης και συγκεκριμένα στη σχέση Ελλάδας- Γερμανίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ενώ η ομιλία ολοκληρώθηκε με προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής πολιτικής.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.