«Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».  11/2/2019

«Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». 11/2/2019

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου :« Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο», διεξήχθη στις 11 Φεβρουαρίου του 2019 η 2η θεματική ενότητα με τίτλο «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Οι ομιλητές προσπάθησαν μέσα από παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες να εξοικειώσουν το κοινό με την έννοια των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων συνόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις διαδικασίες διαχείρισης των συνόρων και επιχειρήσεων σε αυτά. Συγκεκριμένα, η συζήτηση ξεκινά με την αναφορά του καθηγητή–συντονιστή Γιάννη Βαληνάκη στην Ελληνική πρωτοβουλία το 2004 της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα, έτσι πέρασε Ευρωπαϊκή πολιτική για τα εξωτερικά σύνορα. Ο στόχος ήταν η Ευρώπη να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα από μεταναστευτικές ροές και μια κρυφή Ατζέντα που θα περιπολούσε τα σύνορα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή σε μια συνοριακή γραμμή.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της FRONTEX στην Ελλάδα ο κύριος Γ. Αποστόλου έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά από την ίδρυση της FRONTEX μέχρι σήμερα καθώς και το ρόλο που έχει σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά τα καθήκοντα του οργανισμού και τις δράσεις του και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την προσωπική του εμπειρία ως επικεφαλής και κατά πόσο βοηθήθηκαν τα κράτη μέλη και συγκεκριμένα η Ελλάδα.

Ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ. Γ. Χριστιανός αναφέρθηκε στη συνεργασία της FRONTEX με την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) και συγκεκριμένα στην αναφέρθηκε στην επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018». Παρουσίασε το ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον ως επιχειρησιακό πεδίο διεξαγωγής Αστυνομικών επιχειρήσεων και τη στρατηγική του Λιμενικού Σώματος για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Εστίασε στα στατιστικά στοιχεία των μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο και περιέγραψε το προφίλ των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα αλλά και στα μέσα μεταφοράς αυτών αλλά και στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που ελλοχεύουν. Τέλος αναφέρθηκε στις διακλαδικές συνεργασίες του Λιμενικού σώματος με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις διεθνείς συνεργασίες με την Τουρκία αλλά και με το ΝΑΤΟ και με ΔΣΚ της Ρώμης.
Από την πλευρά του ο επικ. καθηγητής Στριμπής ανέλυσε τον Κανονισμό 2016/1624 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Περιέγραψε τις ειδικές αναφορές για τα θαλάσσια σύνορα και ολοκλήρωσε με τη διαχείριση επιχειρηματικών σχεδίων σε αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *