Ο Ειδικός Ρόλος της Ελλάδας | Η προσφυγική κρίση του 2015 και η ευρωπαϊκή διαχείρισή της 26/11/2018

Ο Ειδικός Ρόλος της Ελλάδας | Η προσφυγική κρίση του 2015 και η ευρωπαϊκή διαχείρισή της 26/11/2018

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η παρουσίαση της 5ης Θ.Ε. «Η προσφυγική κρίση του 2015 και η ευρωπαϊκή διαχείρισή της», στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ε.Ε., η Τουρκία και η Ελλάδα».

Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης και εισηγητές ο Καθ. Παναγιώτης Τσάκωνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Χρήστος Πουλιανίτης. Υποστράτηγος ΓΕΕΘΑ και ο κ. Γεώργιος Χριστιανός, Αντιπλοίαρχος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Το Σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο χώρο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 2 και Ρηγίλλης.

Ο καθ. Τσάκωνας επικεντρώθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε κατά τη διάρκεια της κρίσης του ’15 καθώς και στη διενέργεια «ειδικών» και «έκτακτων» συνόδων για τη διαχείριση του ζητήματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μηχανισμό της επανεγκατάστασης (resettlement) αναδεικνύοντας αριθμητικά δεδομένα επανεγκαταστάσεων που επετεύχθησαν πριν από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και μετά απ’ αυτήν. Εν κατακλείδι, τόνισε την ανάγκη που προβάλλεται για συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού μέσω «συμμαχίας προθύμων», υλοποίησης του ΚΕΣΑ, Migration Partnerships με χώρες προέλευσης και transit και extra-territorial διαχείρισης για μετακινήσεις μέσω ασφαλών οδών.

Ο υποστράτηγος Πουλιανίτης (ΓΓΕΘΑ/Α’ Κλάδος Επιχειρήσεις) παρουσίασε τη δράση των ενόπλων δυνάμεων και των τριών κλάδων για την διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών από το 2015 και εξής μέχρι σήμερα. Η παρουσίαση ασχολήθηκε με τη δημιουργία και διαχείριση δομών υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων καθώς και από τις επιχειρησιακές δράσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟΜ στο Αιγαίο για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων σε σχέση με τη μετανάστευση. Παρουσίασε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο αυτό και διευκρίνισε τις παραμέτρους της συμβολής των ενόπλων δυνάμεων στη συνολική ελληνική εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό.

Η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Τσιριγώτη έκανε αναφορά για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Ανέλυσε τη σημασία της διαλειτουργικότητας  των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Πληροφοριών (EES) μέσω της χρήσης διάφορων συστημάτων και τα θετικά αποτελέσματα των διαδικασιών καταγραφής και αφενημέρωσης (debriefing) για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος. Καταλήγοντας, επεσήμανε την ολιστική προσέγγιση  συνεργασίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση προκλήσεων ασφαλείας.

Ο Αντιπλοίαρχος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Χριστιανός αναφέρθηκε στις στρατηγικές του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων εστιάζοντας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως τα άμεσα πληγέντα. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στις διεθνείς επιχειρησιακές συνεργασίες δίνοντας έμφαση στην επιχείρηση Ποσειδών τονίζοντας τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις επιχειρησιακές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σε επιχειρήσεις διάσωσης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης . Τέλος, προέβαλλε τη σημαντικότητα της διακλαδικής συνεργασίας μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και των διεθνών συνεργασιών με Τουρκία και ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *