Η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας. 19/11/2018

Η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας. 19/11/2018

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η παρουσίαση της 4ης Θ.Ε. «Η προσφυγική κρίση του 2015 και η ευρωπαϊκή διαχείρισή της», στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ε.Ε., η Τουρκία και η Ελλάδα». Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης και εισηγητές o κ. Μανώλης Κωστίδης, Δημοσιογράφος, Ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, ο Γεν, Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, ο Αναπλ. Καθηγ. Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, ο Αναπλ. Καθηγ. Πανεπιστήμιο Kadir Has, Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet, Δημήτριος Τριανταφύλλου, και ο Επικεφαλής του Γραφείου Διασυνδέσεως της FRONTEX στην Ελλάδα, Γρηγόριος Αποστόλου. Το Σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην οδό Πολυγνώτου 2 στην Πλάκα

Στην εισήγησή του, ο κ. Μανώλης Κωστίδης δημοσιογράφος στον Ελεύθερο Τύπο και ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, αρχικά τόνισε τον θετικό ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «το κάστρο που σταματά το προσφυγικό κύμα». Στο πλαίσιο των εργασιών της 4ης θεματικής ενότητας του σεμιναρίου για την Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού με τίτλο «Ο ρόλος της Τουρκίας», ο κ. Κωστίδης παρέθεσε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη φιλοξενία και στη σχετικά αξιοπρεπή διαβίωση, παρά τα όποια προβλήματα, περισσότερων των 4.000.000 προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, γεγονός που αποτελεί την ουσιαστική ασπίδα προστασίας της Ελλάδας και της Ε.Ε. γενικότερα, από νέες μαζικές εισροές. Επίσης, στη συνέχεια ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί αξιόπιστο εταίρο στη διαχείρισή του εν λόγω προβλήματος παρά τα εσωτερικά της προβλήματα αναφορικώς με την ένταξη και το κόστος φιλοξενίας των προσφύγων καθώς επίσης και τις δυσλειτουργίες που πηγάζουν από το προσωποπαγές σύστημα διακυβέρνησής της. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της Τουρκίας εξ αφορμής του συγκεκριμένου ζητήματος και των πιθανών επιπλοκών στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτη  ήταν και η εισήγηση του κ. Θάνου Ντόκου Διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge και Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος της Τουρκίας υπό τις παρούσες συνθήκες. Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή των σχέσεων Ε.Ε. και Τουρκίας διαπίστωσε ότι παρά τη στασιμότητα που παρατηρείται στην ενταξιακή πορεία της, η εν λόγω χώρα παραμένει σημαντικός στρατηγικός εταίρος για την Ε.Ε. ως προορισμός κεφαλαίων και προϊόντων ,ενεργειακός κόμβος και ανάχωμα στις μεταναστευτικές πιέσεις. Επίσης προέβλεψε ότι οι ανωτέρω πιέσεις στο εγγύς μέλλον θα μετατοπισθούν περισσότερο στο χώρο της Αφρικής.

Ο δε, κ. Δημήτριος Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Has, αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα εστιάζοντας όμως σε έξι βασικές παρατηρήσεις που αφορούν στα εξής: α)  τις αποτυχημένες προσπάθειες εξαγωγής του Ευρωπαϊκού πλαισίου λόγω εσωτερικών διαφωνιών β) τη δυνατότητα συνεννόησης με την Τουρκία παρά τα σημαντικά προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία γ) την ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα σε περίπτωση περαιτέρω ανάσχεσης των διαδικασιών εκδημοκρατισμού της Τουρκίας δ) τις επιπτώσεις του προσφυγικού για την εσωτερική κοινωνική δομή της Τουρκίας και τους αντίστοιχους πολιτικούς συσχετισμούς ε) τα προβλήματα του συστήματος ασύλου της Ελλάδας και στ) τη θρησκευτική διάσταση της Τουρκικής στρατηγικής διείσδυσης στα Βαλκάνια.

Τέλος, στην εισήγηση του κ. Άγγελου Συρίγου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκαν  λεπτομερή στατιστικά στοιχεία που απεικονίζουν τη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διάδρομου και τη συμφωνία/δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Επιπροσθέτως , αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα Κ.Υ.Τ. των νησιών, διερωτήθηκε για ποιο λόγο παραμένει μικρός ο αριθμός των επιστροφών στην Τουρκιά παρά τη πρόσφατη μεταρρύθμιση του συναφούς νομοθετικού πλαισίου. Διερευνώντας μάλιστα τα αίτια του εν λόγω φαινομένου αναφέρθηκε σε αμέλεια και ανοργανωσιά των αρμόδιων υπηρεσιών. Ολοκληρώνοντας παρατήρησε την πρόσφατη μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών προς τον Έβρο και τόνισε ότι εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός επιστροφών στην Τουρκία «το όλο σύστημα θα καταρρεύσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *