Οι συνέπειες της μεταναστευτικής & προσφυγικής κρίσης στις Τοπικές Οικονομίες στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ

Οι συνέπειες της μεταναστευτικής & προσφυγικής κρίσης στις Τοπικές Οικονομίες στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ

Ημερίδα με θέμα «Οι συνέπειες της μεταναστευτικής & προσφυγικής κρίσης στις Τοπικές Οικονομίες στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ»

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε χώρα Ημερίδα με θέμα «Οι συνέπειες της μεταναστευτικής & προσφυγικής κρίσης στις Τοπικές Οικονομίες στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ», τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Καθηγ. Αλεξάνδρα Τραγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιμετώπιση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, καθώς και στα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από την Επιτροπή προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις Τοπικές Κοινωνίες.

Η ομιλία του κου. Μιχάλη Αγγελόπουλου, Δήμαρχος Σάμου, επικεντρώθηκε στις ειδικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στη Σάμο (τουρισμός, τοπική οικονομία) και στον τρόπο αντιμετώπισής τους από την τοπική αυτοδιοίηση και την κοινωνία των πολιτών. Εν συνεχεία, η κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, Εκπρόσωπος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος ΙΤΕΠ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των προφυγικών/μεταναστευτικών ροών στον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών του Αιγαίου, με έμφαση στο νησί της Κω. Η κα. Σβύνου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να προστατεύσουμε την οικονομία μας, αλλά και τον άνθρωπο, κάθε πνιγμός παιδιού πρόσφυγα ήταν και δικός μας θάνατος».

Ο Καθηγ. Χάρης Κοκκώσης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις άμεσες αρνητικές επιδράσεις των προσφυγικών ροών στον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες, όπως αυτές διαπιστώθηκαν από το 2015 έως σήμερα, και συγκεκριμένα στις ακυρώσεις κρατήσεων, πτήσεων, αφίξεων κρουαζιέρας, συνεδρίων και εκθέσεων, στις μειώσεις στις τιμές και έσοδα, στη μείωση της εποχικοτητας, καθώς και στις μελλοντικές κρατήσεις.

Τέλος, η κ. Ευαγγελία Κασιμάτη, η οποία εργάζεται στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, της Τράπεζας της Ελλάδος, και η Καθηγ. Ρόη Παναγιωτοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, προχώρησαν σε μία περιγραφική καταγραφή της κατάστασης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών την περίοδο 2015-2017. Αναφορά έγινε και σε θέματα κοινωνικής αποδοχής και ενσωμάτωσης. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος των ροών επιβάρυνε το ΑΕΠ γύρω στο 0,17% το 2015, ενώ με την ενσωμάτωσή τους η αγορά εργασίας εκτιμάται ότι θα υποστεί αλλαγές. Συγκεκριμένα, η μετανάστευση αναμένεται να επηρεάσει θετικά το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,1-0,2% κατ’ έτος μέχρι το 2020, αλλά παράλληλα ο πραγματικός μισθός θα σημειώσει πτώση κατά 0,1% λόγω της χαμηλότερης αμοιβής των μεταναστών έναντι του γηγενούς πληθυσμού (χαμηλή ειδίκευση μεταναστών).

Χρήσιμα στοιχεία

Ομιλία Δημάρχου Σάμου

Στοιχεία Απορρόφησης της Χρηματοδότησης της ΕΕ για το Μεταναστευτικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *