Μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, οργανωμένο έγκλημα, φονταμενταλισμός και η διαχείρισή τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, οργανωμένο έγκλημα, φονταμενταλισμός και η διαχείρισή τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

2η Θεματική ενότητα του σεμιναρίου «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» 23/4/2018

Η δεύτερη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, οργανωμένο έγκλημα, φονταμενταλισμός και η διαχείρισή τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε o Καθηγ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ενοποίησης του ΕΚΠΑ. Αρχικά, το λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Βουρέκας, Ναύαρχος ε.α., πρώην Διοικητής Θαλάσσιων Επιχειρήσεων και Σύμβουλος της FRONTEX, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της FRONTEX στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Στη συνέχεια, ο Καθηγ. Σωτήρης Ρούσσος, Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), έθεσε το προβληματισμό σχετικά με τη σύνδεση ή μη των προσφυγικών ροών με τον φονταμενταλισμό, ενώ ακολούθησε ο κ. Γιάννης Χατζηγιάννης, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά το διάλειμμα, ο κ. Γεώργιος Χριστιανός, Αντιπλοίαρχος ΛΣ, Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέρθηκε σε αριθμούς σχετικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, καθώς και σε ζητήματα επιχειρησιακού επιπέδου. Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,  Αστυνομικός Διευθυντής, Τμηματάρχης Διαχείρισης Εγκαταστάσεων Κράτησης και Επιστροφών, Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Τέλος, η κ. Ερασμία Μπίτσικα, Στέλεχος Λιμενικού Σώματος, Εκπαιδεύτρια  σε Θέματα Καταπολέμησης του Διασυνοριακού Εγκλήματος, αναφέρθηκε σε ζητήματα που σχετίζονται με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και τη σχέση του με τις ανθρώπινες ροές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *