Γενική Εισαγωγή – Εξωτερική ασφάλεια, ενέργεια & θαλάσσιες ζώνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο

Γενική Εισαγωγή – Εξωτερική ασφάλεια, ενέργεια & θαλάσσιες ζώνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο

1η Θεματική ενότητα του σεμιναρίου «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» 16/4/2018

Η πρώτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Γενική Εισαγωγή – Εξωτερική ασφάλεια, ενέργεια & θαλάσσιες ζώνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Καθηγ. Γ. Βαληνάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη κεντρική ομιλία της ημέρας έκανε ο κ. Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε τη θέση του Υπουργείου ότι

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ο συνδυασμός ενδοχώρας και νησιωτικής επικράτειας που συγκροτεί την ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή Ελλάδος-Κύπρου, δεν αποτελεί μόνο την παραμεθόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά παράλληλα οριοθετεί τον πολιτικό-γεωγραφικό χώρο που θεμελιώθηκε και διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε επίσης την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου το οποίο έχουν αναλάβει, από κοινού με την Frontex. Σημειώθηκε και ο ιδιαίτερος ρόλος της Τουρκίας στην ανάσχεση των ροών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγ.  Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος επικεντρώθηκε στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε αυτήν.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο πως συσχετίζεται αυτή με πιθανές απειλές και ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφορά έγινε και στη σχετική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Τέλος, η Καθηγ. Μαρία Γαβουνέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έθεσε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αντίστοιχες αποφάσεις της διεθνούς δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα ανέφερε την υπόθεση του 1976 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία ασχολείται με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, καθώς και την υπόθεση διαιτητικού δικαστηρίου  Guyana v. Suriname (2007). Οι υποθέσεις αυτές παρουσιάστηκαν προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητή η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, ως προς την νομική της διάσταση σε σχέση με δικαιώματα έρευνας και εκμεττάλευσης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου.

Χρήσιμα στοιχεία

Ομιλία Υφ. Εξωτερικών, κ. Γ. Αμανατίδη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *