ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» (Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» (Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο»

 To Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο», με δυνατότητα και εξ αποστάσεως παρακολούθησης, και προκηρύσσει:

Α) Μέχρι 30 υποτροφίες δωρεάν συμμετοχής, και

Β) Μέχρι 50 θέσεις συμμετεχόντων με δίδακτρα.

Η φόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι διαθέσιμη εδώ

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση της μετανάστευσης: Οι εξωτερικές διαστάσεις» τριετούς διάρκειας (2017-2020), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, διπλωμάτες, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, σπουδαστές στρατιωτικών, αστυνομικών και παραγωγικών σχολών του λιμενικού σώματος, σε ερευνητές ΑΕΙ σχετικών ειδικοτήτων, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει μετά από αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητάς τους, βάσει συνδυασμού πρακτικής εμπειρίας, σπουδών και κοινωνικών κριτηρίων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, ιδιαίτερα, σε όσους ασχολούνται επιχειρησιακά με θέματα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων, μετανάστευσης, προσφύγων, ή σε σχετικούς ερευνητές. Σε περίπτωση ισόβαθμων αιτήσεων, θα ληφθεί υπ’όψιν και η σειρά υποβολής της αίτησης.

Τι προσφέρει το σεμινάριο:

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα εστιάσει στην σημασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην διαχείριση τους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ειδικότερα, θα μελετηθούν τα θέματα εξωτερικής ασφάλειας, ενέργειας αλλά και θαλασσίων ζωνών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το σεμινάριο θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες ζητήματα που σχετίζονται με το άτομο ως φορέα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με έμφαση στις πρόσφατες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και του φονταμενταλισμού. Ακόμη, θα εξετασθούν ζητήματα απειλών χρήσης βίας και παραβιάσεων κατά τη διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνει στις συνέπειες της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις τοπικές οικονομίες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν όλες τις ενότητες του σεμιναρίου.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν Πιστοποιητικό στη «Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» θα πρέπει να συμμετάσχουν επιτυχώς σε τεστ πολλαπλών επιλογών, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σεμιναρίου.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Θεματ. Ενότητες Ημερομηνία Τίτλος Ενότητας Χώρος εκδήλωσης
1η Δευτέρα   |   16/4/2018
16.00 – 19.00
Γενική Εισαγωγή –Εξωτερική ασφάλεια, ενέργεια & θαλάσσιες ζώνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο Αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης», Υπουργείο Εξωτερικών, Ακαδημίας 1, Σύνταγμα
2η Δευτέρα  |    23/4/2018
16.00 – 19.00
Μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, οργανωμένο έγκλημα, φονταμενταλισμός και η διαχείρισή τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ Αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης», Υπουργείο Εξωτερικών, Ακαδημίας 1, Σύνταγμα
3η Δευτέρα   |   30/4/2018
16.00 – 19.00
Οι συνέπειες της μεταναστευτικής & προσφυγικής κρίσης στις Τοπικές Οικονομίες στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ Αίθουσα Συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ακαδημίας 7, Αθήνα
4η Δευτέρα   |    7/5/2018
16.00 – 19.00
Η διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο: Απειλές χρήσης βίας και προσβολή των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο Αίθουσα Τελετών, Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών, Ρηγίλλης 1, Αθήνα

 

Οι διαλέξεις του σεμιναρίου θα λαμβάνουν χώρα, απογευματινές ώρες, από 16.00 έως 19.00. Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι τα ελληνικά (μικρός αριθμός ομιλιών είναι πιθανόν να γίνει στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία).

Ενδεικτικός κατάλογος ομιλητών *

 • Αμανατίδης Γιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών
 • Βαληνάκης Γιάννης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Γαβουνέλη Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ΕΚΠΑ
 • Εκπρόσωποι εμπλεκόμενων αρχών
 • Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και πρεσβειών
 • Ιωακειμίδης Παναγιώτης , Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ
 • Κασιμάτη Ευαγγελία, Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, Τράπεζα της Ελλάδος
 • Κοκκώσης Χάρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Λιάκουρας Πέτρος, Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 • Μπίτσικα Ερασμία, Στέλεχος Λιμενικού Σώματος, Εκπαιδεύτρια FRONTEX Κατά του Διασυνοριακού Εγκλήματος
 • Ντόκος Θάνος, Δρ., Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ
 • Παναγιωτοπούλου Ρόη, Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
 • Ρούσσος Σωτήρης, Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ)
 • Σκορδέλη Μαρίνα, Δρ., Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, ΕΚΠA
 • Συρίγος Άγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
 • Φίλης Κωνσταντίνος, Δρ., Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

*Ενδέχεται να υπάρξουν αντικαταστάσεις με ομιλητές ανάλογου επιπέδου.

Εξ αποστάσεως παρακολούθηση

Παρέχεται η δυνατότητα σύγχρονης εξ αποστάσεως παρακολούθησης (e-learning) του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, εφόσον συμπληρωθεί επαρκής αριθμός ενδιαφερομένων. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως παρακολούθηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες που αδυνατούν να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στο σεμινάριο. Οι εξ αποστάσεως συμμετέχοντες οφείλουν να καταβάλλουν τα αντίστοιχα δίδακτρα, και δεν υπάρχει δυνατότητα υποτροφίας.

Δίδακτρα

 • Παρακολούθηση ολόκληρου του σεμιναρίου (δια ζώσης & εξ αποστάσεως)

Τα δίδακτρα είναι 100 ευρώ για ολόκληρο το Σεμινάριο (εξαιρούνται οι υπότροφοι που θα παρακολουθήσουν δωρεάν το Πρόγραμμα). Για φοιτητές και ανέργους τα δίδακτρα είναι 75 ευρώ.

 • Παρακολούθηση μεμονωμένης ενότητας (δια ζώσης)

Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένης ενότητας (κόστος 35 ευρώ/θεματική ενότητα ή 25 ευρώ/θεματική ενότητα για φοιτητές/ανέργους) με χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης της συγκεκριμένης ενότητας/ενοτήτων. Όσοι το επιθυμούν δηλώνουν την ενότητα/τις ενότητες που επιθυμούν στο σχετικό τμήμα της αίτησης συμμετοχής. Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένης ενότητας για εξ αποστάσεως συμμετοχή.

Ερευνητικές δυνατότητες

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, θα επιλεγούν έως 14 δια ζώσης συμμετέχοντες ως Ερευνητές για περίοδο τριών μηνών με κριτήριο επιλογής το επίπεδο των γνώσεων τους και την συνάφεια των σπουδών τους ή την επαγγελματική τους εμπειρία. Οι Ερευνητές θα αναλάβουν να συντάξουν ερευνητική εργασία σε θέμα για το οποίο θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, καθώς και να συμμετάσχουν σε συναντήσεις (ερευνητικά εργαστήρια) σε ημερομηνίες που θα τους ανακοινωθούν. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σχετικό τμήμα της αίτησης συμμετοχής.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων:

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική συμπλήρωση της Αίτησης Συμμετοχής μέσω του συνδέσμου https://jmce.gr/portal/euborders-form/ με ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ στις 10 Απριλίου (16.00).

Επικοινωνία: 210.72.20.508 (ώρες 10.00 με 14.00 καθημερινές ) – jmcenter-athens@pspa.uoa.gr
Υπεύθυνος: Γιάννης Κεχαγιάρας, Συντονιστής Προγραμμάτων & Ανάπτυξης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *