Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση

Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση

6η θεματική ενότητα

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: «Υπάρχει αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών, με στόχο την αύξηση των επιστροφών στις χώρες καταγωγής και προέλευσης των νεοεισερχόμενων πληθυσμών»

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων η Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, κα Ζ. Τσιριγώτη, κατά την έκτη θεματική ενότητα με τίτλο «Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας» στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο», που έλαβε χώρα, χθές 4 Δεκεμβρίου 2017, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στην παρουσίασή της, η κα. Τσιριγώτη έκανε λόγο για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) στη διαχείριση της Μεταναστευτικής & Προσφυγικής κρίσης, η συνεισφορά της οποίας κρίνεται κομβική.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεισφορά της ΕΛΑΣ στην εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων διακίνησης ατόμων, μελετώντας τις διαδρομές που ακολουθούν και τον τρόπο δράσης τους, σε συνεργασία με τη EUROPOL. Σε σχέση με τις επιστροφές, η ΕΛΑΣ επιδιώκει την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας για τις «επιστροφές», όπως αυτή διατυπώθηκε στη Διακήρυξη της Μάλτας το Φεβρουάριο του 2017. Σε συνεργασία με το Δ.Ο.Μ. στοχεύει στην αύξηση των εθελοντικών επιστροφών, μια σημαντική πτυχή της ενωσιακής πολιτικής. Επίσης, επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την Τουρκία, μέσω τριών νομικών κειμένων (ήτοι Κοινή Δήλωση 2016, Διμερές ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο για τις επιστροφές και Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας) παρά την αρνητική στάση της τελευταίας. Βασική πολιτική της ελληνικής αστυνομίας είναι η συνεργασία με τους διάφορους εμπλεκόμενους οργανισμούς, η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.

Σύμφωνα με την ίδια η αντιμετώπιση της Προσφυγικής κρίσης επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας του κρατικού μηχανισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των διαφόρων ΜΚΟ αλλά και του στρατού, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης.

Ο Γεν. Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θάνος Ντόκος, θέλοντας να δώσει έμφαση στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. και η Ελλάδα στο μέλλον, αναφορικά με το μείζον θέμα των μετακινήσεων των πληθυσμών, τόνισε ότι «τα εύκολα με τη Συρία πέρασαν, τα δύσκολα με τη μετανάστευση έρχονται».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, προβλέπεται αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στο μέλλον με αντίστοιχη αύξηση των μεταναστευτικών τάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αφρικανικών χωρών (Αίγυπτος, Νιγηρία, Αιθιοπία κλπ.). Αποτελεσματικά, η Ευρώπη θα κληθεί να χειριστεί μεγάλους αριθμούς μετακινούμενων ατόμων μελλοντικά, παρά τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στους κόλπους της.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Ντόκου, θα συνεχίσει να κατέχει στρατηγική θέση στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αλλά και στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων προβλημάτων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που της δίνεται, ώστε να πείσει την Ε.Ε. ότι το Αιγαίο πέλαγος αποτελεί το πρώτο εξωτερικό ευρωπαϊκό σύνορο, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σχεδιασμένου για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και τα πολιτικά δεδομένα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια,  καθώς και ότι τα προβλήματα με την Τουρκία είναι τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά.

Κλείνοντας, έκανε λόγο για ένα πιθανό σενάριο – εφιάλτη, κατά την άποψη του ιδίου, για τη χώρα μας, σε πιθανή μελλοντική αποσταθεροποίηση του αιγυπτιακού κράτους, λόγω αφενός των ποικίλων εσωτερικών προβλημάτων και αφετέρου αυτών της τρομοκρατίας. Εξαιτίας της γεωγραφικής της εγγύτητας με την Αίγυπτο, στην περίπτωση αυτή, οι ροές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα θα είναι τεράστιες. Σενάριο απευκταίο αλλά όχι απίθανο.

«Καθοριστική η συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Οι Δομές Φιλοξενίας δημιουργήθηκαν σε διάστημα λίγων ημερών».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πουλιανίτης Χρήστος, Υποστράτηγος στον Α’ Κλάδο (Επιχειρήσεις) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Ο κ Πουλιανίτης ανέφερε ότι ακόμα και πριν την έξαρση του προβλήματος οι ΕΔ συνέδραμαν τους λοιπούς κρατικούς φορείς, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας. Η θεσμική ανάμειξη άρχισε από τον Φεβρουάριο 2016, με το Ν. 4368/16. Η Συμβολή συνίσταται στη Διεύθυνση (όχι Διοίκηση) και συντονισμό σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αποκλειστικά σε ότι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη.

Ο Επιχειρησιακός Κλάδος προχώρησε υπό την ευθύνη του στην ίδρυση των Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων (ΤΟΣΚΕΔΠ) , ένα ανά Δομή, καθώς και του Κεντρικού Συντονιστικού Κέντρου, (ΚΕΣΟΔΠ), για να επιτύχει ταχύτητα, διαφάνεια και μέγιστο συντονισμό, χωρίς να εκτραπεί το σύνολο των ΕΔ από την κύρια αποστολή.

Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε το ομαλό άδειασμα του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης, με τη δημιουργία περιμετρικά οργανωμένων Δομών.

Το πρόγραμμα διατροφής συντάσσεται από διατροφολόγους, ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες, σεβόμενο τις διατροφικές συνήθειες των φιλοξενουμένων. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην ποιότητά του. Σημειώνεται ότι παρά το μέγεθος του έργου (1 εκατομμύριο μερίδες από τις ΕΔ και πάνω από 15 εκατ. μέσω εταιρειών σίτισης με ευθύνη των ΕΔ, από Φεβ 2016 μέχρι σήμερα), ούτε ένα κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης δεν καταγράφηκε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,  με τη συμμετοχή και ελληνικών πολεμικών πλοίων, ο κ. Πουλιανίτης απάντησε ότι το σχέδιο δράσης εκπονήθηκε σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Προβλέπει επιτήρηση συνόρων, έγκαιρο εντοπισμό παρανομούντων και ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και  πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων (Ελλάδας και Τουρκίας)

Ως προς τον μελλοντικό ρόλο των ΕΔ στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, στο πλαίσιο του συνταγματικού τους ρόλου, αλλά και του λοιπού νομικού πλαισίου, ο κ. Πουλιανίτης δήλωσε ρητά ότι οι ΕΔ θα βρίσκονται όπου πρέπει για να υπερασπισθούν τον Ελληνικό Λαό, με δεδομένο ότι αποτελούν το ένοπλο τμήμα του. Οι ΕΔ απέδειξαν και αποδεικνύουν καθημερινά, ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα και θα κάνουν όσα πρέπει.

Στην ομιλία του, ο κ. Α. Ηλιόπουλος, Αντιστράτηγος, Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίσουν αν θα διευκολύνουν το έργο της διαχείρισης των προσφύγων-μεταναστών αλλιώς θα καταλήξουν να τους έχουν στα νησιά τους.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων από τον ίδιο με πολλές επιφυλάξεις με το έργο της Υπηρεσίας να κρίνεται μέχρι στιγμής ανεπαρκές. Βέβαια εξήρε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς καθημερινά οι συνθήκες αλλάζουν και δεν είναι δυνατή η σταθεροποίηση των δεδομένων με ασφάλεια. Κατά τον ίδιο κρίνεται επιτακτική η ευελιξία, η άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης παρέχεται υγειονομική και φαρμακευτική υποστήριξη ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες.  Ως προς τη λειτουργία των κέντρων υποστήριξε ότι στερούνται του απαραίτητου προσωπικού. Το λιγοστό προσωπικό, όμως, συντέλεσε στη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών (υπολογίζονται σε 43.000 ευρώ) που προκλήθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας από ανήλικους πρόσφυγες-μετανάστες την 19 Νοε 2017. Δήλωσε στη συνέχεια ότι «μπαίνει ο χειμώνας και οι προσευχές δεν είναι επαρκείς». Στο ασυνήθιστο κρύο άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές ανάβοντας φωτιά για να ζεσταθούν οι ίδιοι και να ζεστάνουν τα μωρά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *