Ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού | Εναρκτήρια εκδήλωση

Ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού | Εναρκτήρια εκδήλωση

Δ. Αβραμόπουλος: “Το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Η χώρα μας πρέπει να είναι καλύτερα οργανωμένη για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν”

Αυτά τόνισε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, Επίτροπος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εναρκτήρια ομιλία του σε εκδήλωση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα χθες 30 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο του πρώτου σεμιναρίου για τη μετανάστευση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet, του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την πρωτοβουλία αυτή.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στην χώρα μας, ο Έλληνας Επίτροπος δήλωσε: «Θα πρέπει να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και, όπου χρειάζεται βοήθεια, η Ελλάδα θα την έχει. Η βοήθεια είναι γενναιόδωρη και αντίστοιχη των αναγκών της Ελλάδος. Να σας πω, ότι οικονομικά μόνο, μαζί με τα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας, η χρηματοδότηση έχει φτάσει το 1,2 δις ευρώ. Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα από όποια άλλη χώρα». Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ΕΕ προχωρά σε μια βαθιά τομή με αλλαγή του κανονισμού Δουβλίνου, προτείνοντας για μετά το 2020 την εφαρμογή ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «αν καταρρεύσει η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η πρώτη χώρα που θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση εκ των πραγμάτων θα είναι η Ελλάδα. Και, δεν διστάζω να σας πω, ότι η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με τη γειτονική Τουρκία».  Για ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του κ. Αβραμόπουλου, πατήστε εδώ.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο καθηγητής Γ. Βαληνάκης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, μια πρόταση που έγινε από την Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή προς την ΕΕ, ήδη από το 2004, και η όποια έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, διότι συμβάλει καταλυτικά στην ταύτιση των Ελληνικών συνόρων με τα ευρωπαϊκά. Ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι «η προσπάθειά μας να ταυτιστούν από κάθε άποψη τα σύνορά μας, ιδίως στην θάλασσα και τον εναέριο χώρο, με τα ευρωπαϊκά είναι μια εθνική προτεραιότητα από τη μέρα που ενταχθήκαμε στην ΕΕ. Στόχος ήταν αφενός να εξασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό πολλαπλασιαστή της πρακτικής δυνατότητάς μας να ελέγξουμε και να προστατεύσουμε από κάθε είδους εξωτερικές προκλήσεις ένα θαλάσσιο χώρο εθνικής ευθύνης τέσσερις φορές πιο εκτεταμένο από τον ηπειρωτικό μας χώρο και αφετέρου να ταυτίσουμε στην πράξη κι όχι στη θεωρία, την εθνική μας θαλάσσια συνοριογραμμή με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή». Για ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του κ. Βαληνάκη, πατήστε εδώ.

Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δ. Παπαδημούλης  τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας νόμιμων οδών και ενεργότερης συμμετοχής φορέων της Κοινωνίας  των Πολιτών, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, κ. Δ. Εσδράς σημείωσε ότι η Ελλάδα προετοιμάζει ισχυρή παρουσία στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, προκειμένου να καθιερωθεί ένα είδος ελάχιστης προστασίας για τους μετανάστες, αντίστοιχο της Σύμβασης της Γενεύης του 1951. Ο κ. Εσδράς  επεσήμανε τη δυσκολία αλλά και την ανάγκη σύγκλισης των κρατών – μελών της ΕΕ σε ζητήματα που άπτονται της ανάληψης ευθύνης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο. Το πάνελ των ομιλητών ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου,  κ. Α. Τραγάκη, και του Ερευνητή του ΕΚΚΕ, κ. Α. Τραμουντάνη

Δείτε την εναρκτήρια ομιλία του κ. Δ. Αβραμόπουλου

Δείτε την εισαγωγική ομιλία του καθηγ. Γ. Βαληνάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *