Ανάπτυξη από τη Θάλασσα: Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα

Ανάπτυξη από τη Θάλασσα: Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα

Workshops on European Maritime Governance


Περιγραφή της εκδήλωσης – Event

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη από τη Θάλασσα: Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 16.00-19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ειδικοί από τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και τον χώρο της πράξης συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν, ο καθένας και σε έναν διαφορετικό τομέα, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα, στην Ημερίδα «Ανάπτυξη από τη Θάλασσα. Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα». Την ημερίδα διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στην αίθουσα διαλέξεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κέντρου και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ. Μαρίνα Σκορδέλη, Διευθύντρια και Υπεύθυνη της Μονάδας Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Πολιτικής του Κέντρου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξεταστούν συνολικά οι προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, ο θαλάσσιος τουρισμός, η νησιωτικότητα, η βιοτεχνολογία και βιοποικιλότητα, κα.

Ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε ότι η χώρα μας πρωτοστάτησε στη θέσπιση Επιτρόπου για ζητήματα θαλάσσιας πολιτικής. Επίσης, τόνισε ότι, για την Ελλάδα, η θαλάσσια πολιτική περιλαμβάνει ζητήματα δικαίου της θάλασσας και επεσήμανε τον ενεργό ρόλο του lobbying της Ελλάδας στην ΕΕ, ιδίως την τελευταία δεκαετία, με την θέσπιση της πρωτοβουλίας του Olive Group. «Η Ελλάδα», είπε, «πρωταγωνίστησε και πρέπει να πρωταγωνιστεί στη θαλάσσια πολιτική».

Η κα Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας τονίζοντας ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία της θάλασσας για την ιστορική ταυτότητά μας, τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και περιφερειακής συνοχής. Η ναυτιλία, διεθνής και εγχώρια, ο θαλάσσιος τουρισμός, η παραγωγή ενέργειας, η αλιεία και ο ρόλος των λιμένων συμπληρώνονται από τις προκλήσεις της καθαρής θάλασσας και του σεβασμού της βιοποικιλότητας. Το πολύπλοκο αυτό σύστημα απαιτεί συντονισμό σε όλα τα επίπεδα έρευνας, άσκησης πολιτικής και χρηματοδότησης.

Για την λιμενική πολιτική, μίλησε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ρόλων για τα λιμάνια μας και χώρων για σκάφη αναψυχής. Επεσήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα ύπαρξης κατάλληλων υποδομών για την ενίσχυση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και της αναδιάρθρωσης της διοίκησης των λιμένων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μάνος Κόνσολας, ανέπτυξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της νησιωτικότητας τονίζοντας ότι πρέπει να είναι χαμηλοί οι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά ως μέσο εξισορρόπησης του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα νησιά και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της ρήτρας νησιωτικότητας, η οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται πάντα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος, αναφέρθηκε στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια και σταθερά δίνει ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Υποστήριξε ότι, παρά την κρίση, υπάρχει συνεχής άνοδος του τουρισμού.

Στην Ημερίδα, εξετάστηκε και το θέμα των θαλάσσιων πόρων, καθώς οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν πλέον την εκμετάλλευση μιας πληθώρας πόρων που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα. Ειδικότερα, ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, τόνισε τη σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ ο Καθηγητής Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κ. Αναστάσιος Τσελεπίδης, αναφέρθηκε στους τομείς της βιοτεχνολογίας και βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα όπως η βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών και τόνισε ότι η υποθαλάσσια Ελλάδα είναι τετραπλάσια της χερσαίας.

Την ημερίδα έκλεισε ο Δρ. Ιωάννης Χάψος, ακαδημαϊκός ερευνητής σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Coventry και Πλοίαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ θαλάσσιας ασφάλειας και ανάπτυξης και τη σημασία της πρώτης για το θαλάσσιο εμπόριο και τον τουρισμό.

Το ακροατήριο περιελάμβανε πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες, διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές από διάφορους επαγγελματικούς και γνωστικούς χώρους σχετικούς με την θαλάσσια πολιτική.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση σε τομείς-κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελλάδας: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, θαλάσσια πολιτική» που έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.

 

Δείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών


Δελτίο τύπου – Press release

Μπορείτε να δείτε εδώ το δελτίο τύπου της εκδήλωσης 


Φωτογραφίες – Photos


Πρόσκληση – Invitation

Δείτε εδώ την πρόσκληση της εκδήλωσης 


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης – Event schedule

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης

The event schedule is available here

———————

Ανάπτυξη από τη Θάλασσα | Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα

Αθήνα,  25 Ιουνίου 2015 | 16.00-19.00

Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Αμαλίας 8, Σύνταγμα)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμός

Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας  Jean Monnet, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών

Συντονισμός

Δρ. Μαρίνα Σκορδέλη, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Υπεύθυνη Μονάδας Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Πολιτικής

 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας και η σημασία της

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Λιμενική Πολιτική

Καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

Νησιωτικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός

Γεώργιος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ

Θαλάσσιοι Πόροι: Ενέργεια και ΑΟΖ

Πέτρος Λιάκουρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά

Θαλάσσιοι Πόροι: Βιοτεχνολογία – Βιοποικιλότητα

Καθηγητής Αναστάσιος Τσελεπίδης, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Θαλάσσια Ασφάλεια

Dr. Ioannis Chapsos, Research Fellow in Maritime Security, Coventry University, Captain of the Hellenic Navy (retd)

Συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *